Merhaba arkadaşlar,
Final döneminin ardından bloga geri döndüm. Bu yazımızda sizlere yazılım yaşam döngüsü nedir, yazılım yaşam döngüsü adımları nelerdir ve içerikleri nelerdir bunlardan bahsedeceğim.
Yazılım yaşam döngüsünü açıklayacak olursak bir yazılım yaşam döngüsü boyunca gerek geliştirme gerek kullanım aşamasında karşımıza çıkan aşamalardır. Bu aşamalar yazılım yaşam döngüsü (“software development life cycle”, “SDLC”) olarak adlandırılır. Bu adımlar doğru takip edilmesi ile planlı ve düzenli bir uygulama ortaya çıkarmak mümkündür. Yazılım mühendisliğinin en temel bilinmesi gereken bilgileri içinde yer almaktadır. Bu adımlardan kısaca bahsedecek olursak;
0.(Anlama Tanıma ve Kavrama)**
1.Planlama
2.Çözümleme
3.Tasarım
4.Gerçekleştirim
5.Test
6.Bakım
Adımlar yukarıdaki gibi sıralanabilir. Gelin bu aşamaları biraz detaylandıralım.
0.(Anlama, Tanıma ve Kavrama)
Bu aşama yazılım yaşam döngüleri içerisinde yer almaz. Bu adımın uygulanma sebebi, uygulama hakkında bilgi toplamak, yapılıp yapılmayacağını anlamaya çalışmaktır. Böylece diğer adımların uygulanıp uygulanmayacağı hakkında bilgi toplanmaya çalışılır.
1.Planlama
Bu aşama yazılım yaşam döngüsünün ilk adımıdır. Bu adım ile uygulamadaki ilk fizibilite testleri yapılır. İhtiyaç durumları gözden geçirilir. Personel ve kaynak durumları ile ilgili değerlendirmeler yapılır. Bu aşama ile ilgili kesinlikle bilmemiz gereken kısım ise “Proje Maliyet” hesabının bu aşamada yapıldığıdır.
2.Çözümleme
Bu aşamada sistemin işlevleri kesin olarak belirlenir, sistem ile ilgili sorunlar listelenir ve çözüm sistemleri geliştirilir.Bu adımda müşteri,sistem analisti,ürün yöneticisi, yazılım mühendisi, iş analisti v.b. konumlar arasında toplantılar yapılır ihtiyaçların net bir şekilde anlaşılıp anlaşılmadığı gözden geçirilir. Bu aşamada kesinlikle bilmemiz gereken kısım ise “Tüm diyagramlar tek tek çizilir, uzmanlar tarafınca proje ile ilgili tüm raporlar yazıldığı” olacaktır.
3.Tasarım
Sistemdeki tüm gereksinimlerin tamamlanması ile birlikte tasarım kısmına geçilir. Gereksinimlere karşılık veren bilgi ya da yazılım sistemi kurulur.Gereksinimlerin müşterinin isteklerini karşılaması beklenir. Arayüzlerin ve sistemin belirlenmesi aşaması yapılır. Tasarım genel olarak ikiye ayrılır.
3.a ) Mantıksal Tasarım
3.b) Fiziksel Tasarım
4.Gerçekleştirim
Gerçekleştirim dendiğinde aklımıza gelmesi gereken üç sihirli kelime vardır bu üç kelime ile gerçekleştirim aşamasını anlatmak mümkündür bunlar; “Kodlama , Test, Kurulum” olarak nitelendirilebilir. Bu aşamaların ilerleme şekli; tasarım aşamasının belli bir aşamaya gelmesinden sonra kodlama aşaması başlar. Bu aşamada farklı teknikler oluşturulur. Kodlamadaki amaç temiz ve okunabilir kod oluşturmaktır. Test ve kurulum aşaması da kendi içinde teknikler içerebilir.
5.Test
Test aşamasını yalnızca bir başına bir adım gibi algılamak yanlıştır. Buradaki test tüm sistemin genel geçerlemesi olan sistem testidir. Çünkü test her aşamanın sonunda yapılır, her aşama kendine ait test kısımı içerebilir. Buradaki test işlemi sistemin tamamına yapılmakta genel problemlerin tespiti ve giderilmesi üzerinde çalışılmaktadır. Bu aşamadan sonra ürün teslim edilir. Tek başına ürün tabiki yeterli değildir. Ürün ile ilgili genel bilgiler, kullanım klavuzu v.b. dökümanlar da teslim edilmelidir.
6.Bakım
Bakım aşaması yazılım yaşamı boyunca sürer. Bilmemiz gereken budur. Kalite bakımın bir sonucu olduğundan bakımın kalitesi uygulamanın kalitesi ile doğru orantıda olacaktır. Bakım deyince aklımıza gelmesi gereken ögeler “Hata giderme, yeni eklenti yapmak” olacaktır.
Böylelikle yazılım yaşam döngülerinden bahsetmiş olduk, bu konu hakkındaki soru, yorumlarınızı aşağıdan bana belirtebilirsiniz.
Teşekkürler!