Merhabalar,
Bir önceki yazımızda RoR ile bir adım daha atarak projemize bir veri tabanı kazandırmış ve bu işlemleri kayıt altına almıştık. Bu yazımızda ise projemize yeni bir controller ekleyip onu root olarak atacağız ve projemizi ilk kez çalıştıracağız.
Kaldığımız noktadan devam ediyoruz, en son veri tabanı kayıt işlemimizi yapmıştık. Kaldığımız yerden devam edecek olursak; ilk adımda yeni bir controller üretmemiz gerekir. Peki nedir bu Controller?
Controller yapısını anlayabilmemiz için önce Katmanlı mimari ve MVC mimarisini anlamamız gerekir. Konumuzun dışına çıkmadan kısaca bahsedecek olursak Model-View-Controller bileşenlerinden oluşan bu MVC mimarisi sayesinde Veritabanı, görsel arayüz ve işlemlerin yapıldığı backend kısımları birbirinden kolayca ayrıştırılır. Bu mimari sayesinde iş paketlerini daha kolay görebilir, herhangi bir hata aldığımızda hatanın kaynaklandığı kısımı çok kolay tespit edebilir ve her bir arayüz ayrı olduğundan sadece ilgilendiğimiz kısım ile işimizi bitirebiliriz. MVC sayesinde işi anlamamız daha kolay olacaktır.
Temel olarak irdeleyecek olursak MVC mimarisindeki Model bileşeni veri tabanını ve işlemlerini temsil eder. View bileşeni işin görsel kısmını , arayüzleri temsil eder. Controller bileşeni ise arkaplanda yapılan gerekli işlemlerin, backend kodlarının bulunduğu kısım olarak kısa ve genel bir tanımlama yapabiliriz.
İşimize geri dönecek olursak; yeni bir controller oluşturmak amacıyla, proje klasörümüze gidiyoruz. Bundan önceki yazılarımız ile nasıl yapabileceğimizden sıkça bahsetmiştik. “cd” komutu ile proje dizinimize gittikten sonra aşağıdaki komut ile kendimize yeni bir controller üretebiliriz.
rails g controller welcome index
Böylece welcome isminde bir controller üretmiş olduk. Ama işimiz burada bitmedi, çünkü bu controller dosyasına bir yönlendirme vermemiz gerekli. RoR üzerinde yapılan tüm yönlendirme işlemlerin bulundurduğumuz bir dosya bulunmaktadır. bu dosya config klasörü içerisinde bulunan routes.rb isimli dosyadır. Burada yapmamız gereken işlem, ilk açılışta yapılan yönlendirme işleminin bizim oluşturmuş olduğumuz controller üzerinden yürümesini sağlamalıyız.
Bu adımı gerçekleştirirken, komut ekranından değil, dizin ağacından faydalanacağız. Böylece adımları daha kolay ilerleteceğiz. Bu işlemde, cloud ekranımızın sol tarafında bulunan dizin ekranında, aşağıdaki talimatı uyguluyoruz.
Böylece dizin ağacımızın üst kısmında yeni bir kısım oluşacak ve önceden oluşturmuş olduğumuz projem dizinini görüntüleyebiliyoruz. Bu adımdan sonra projem dizinini açıp, oradanda config klasörünün içerisine giriyoruz. Aramış olduğumuz routes.rb dosyası orada bulunmaktadır.
routes.rb isimli dosyayı çift tıklayayak açıyoruz ve ekranımıza gelmiş oluyor. Burada yapmamız gereken düzenleme aşağıdaki gibidir.
Burada gördüğünüz gibi ilgili eklemeyi yaptık. Ruby dilinde “#” işareti ile başlayan söz dizimleri yorum satırı olarak ifade edilir. Dolayısıyla # işareti ile başlayan yeşil satırların bir hükmü yoktur. Resimde de görüldüğü gibi gerekli kodu oraya ekliyoruz. Kod parçacığını aşağıda bulabilirsiniz.
root 'welcome#index'
Böylece ilgili controller bileşenini root olarak belirlemiş olduk. CTRL+S kısayolunu kullanarak dosyamızı kaydedip çıkabiliriz. Bir sonraki adım olarak şimdi, projemizi başlatacağız. bunun için BASH ekranımıza dönüp projemizin dizinine gidiyoruz. Aşağıdaki kod’u bash ekranına yazarak projemizi başlatmış oluyoruz.
rails s -b 0.0.0.0 -p 8080
Bu kod parçacığı ile projemiz 8080 portunda localhost üzerinden çalışıyor olacaktır. Projemizin çalışmasını görüntülememiz için; bu kodu yazdıktan sonra yan tarafta açılan kutucuk içindeki linkte tıklarsak projemizin index sayfasını görüntüleyebiliriz. Bu kutucuk aşağıda gösterilmiştir.
Kutucukta beliren linke tıklayarak projemizin index’ine ulaşabiliriz. Bu adımın tamamlanması ile birlikte bu bölümün de sonuna gelmiş olduk.
Şimdilik benden bu kadar!
Bir sonraki bölümde RoR ile ilgili temel CRUD işlemleri ile ilgili bilgi vereceğiz.
Teşekkürler!