Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımızda Ruby on Rails kullanarak temel bir uygulama nasıl oluşturabiliriz bundan bahsedeceğiz. Platform olarak c9.io üzerinde çalışacağız.
Çalışmamızı gerçekleştireceğimiz platform; c9.io olduğundan bahsetmiştim. İlgili kısıma giderek yeni bir üyelik oluşturuyoruz. Üyeliğinizi oluştururken github ya da bitbucket bağlantısını kullanabilirsiniz. Üyelik esnasında sizden kredi kartı bilgisi talep edecektir. Kredi kartından herhangi tahsil işlemi yapılmamaktadır yalnızca doğrulama amacıyla kullanılmaktadır. Üyelik oluşturduktan sonra size Amazon tarafından sağlanmış; workspace oluşturma izni verilecektir. Örnek free planı aşağıdaki gibidir.
Daha sonra açılan ekrandan kendimize bir Ruby on Rails workspace’i oluşturabiliriz. “Create a workspace” diyerek yeni bir çalışma alanı oluşturabiliriz. Açılan ekran aşağıdaki gibidir.
Yukarıda gösterilen modelde işaretlenmiş 1 numaralı kısım: Oluşturmakta olduğumuz çalışma alanımıza vermemiz gereken isimi temsil etmektedir.
2 numaralı kısımda ise oluşturmakta olduğumuz çalışma alanımıza ilişkin yapmak istediğimiz açıklamayı yazabiliriz.
Son olarak ise 3 numaralı adımda Ruby on Rails’i seçmiş olmamız gerekir. Diğer kısımlarda ise projemizin herkese açık mı ya da bize özel mi olduğunu belirlemek, github dan bir proje çekmek uzak sunucuya bağlanmak gibi farklı ayarları bulunmaktadır. Şimdilik gerekli kısımları yapmamız projeyi oluşturmamız için yeterli olacaktır.
Bir sonraki açılan ekranda ise projemizi scaffold olarak oluşturmayı inceleyeceğiz. Yeni bir workspace oluşturduktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşırız.
Burada ekranımızın alt kısmında bash ekranımız bulunur. İşlemlerimizin çoğunu bu ekran üzerinden yaparız. Bu kısımdan sonraki işlemleri anlayarak yapabilmek için temel düzeyde komut satırı kodlarına hakim olmamız gerekiyor. İlk olarak ana dizine çıkmamız gerekiyor. Bunun için:
cd ..
komutunu uyguluyoruz. Böylece bir üst dizine çıkmış oluyoruz. Bu adımda ise scaffold aracılığı ile yeni bir uygulama oluşturuyoruz. Bunun için:
rails new projem
böylece projem isimli bir proje oluşturmuş oluyoruz. Demo olarak bir uygulama oluşturmuş olduk.
Bir sonraki yazımzıda projemize yeni bir model ekleyip, diğer işlemlerimizi yapacağız. Oluşturacağımız modelde , bir yorum ve bir başlık ekleme kısımlarını düzenleyeceğiz.
Şimdilik benden bu kadar!
Teşekkürler.