Merhaba arkadaşlar,
Bu kategorideki ilk yazım erasmus hakkında, nasıl başvururuz , nasıl işlemleri kat ederiz konusunda bilgilendirme üzerine olacak.Öncelikle Erasmus+ eğitimimi Riga Technical University(Letonya,Riga) ‘ de sürdürmekteyim. Başımdan geçen bunca olayları atlatmamda bana değerli arkadaşım Tuncer ERGİN yardımcı olmuştu ve onun sayesinde bu basamakları hızlı bir şekilde atlatıp, buralara kadar gelme şansım oldu. Şimdi ise sizlere yardımcı olmak için hazırım.
Öncelikle Erasmus+ Öğrenci Programını uygulamak için bir üniversitenin en az 3. dönem en fazla 8. dönem öğrencisi olmanız gerektiğini unutmayın. Çeşitli staj programları da Erasmus+ çerçevesinde yapılmaktadır. Daha sonra üniversitenizin belirlediği tarihlerde yapılacak olan Dil Yeterlilik Sınavına katılmanız gerekecektir. Ve tabiki bu yeterlilik sınavına katılabilmek için minimum bir AGNO ‘ya sahip olmanız gerekiyor. Kendi üniversitemden(Fırat Üniversitesi) örnek verecek olursam: “2.20 AGNO ve dil sınavından en az 50 puan alıp sözlü mülakatı başarı ile tamamlamak” şartlarını yerine getirdiğinizde işlemlere başlıyor olacaksınız. Peki bu şartlar nelerdir v.s. gibi sorularınız var ise 2016-2017 yılında benim üniversitemin yayınlamış olduğu ERASMUS ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ isimli dökümanı sizlerle paylaşayım ve bilgilenmiş olun.
Erasmus Öğrenci Hareketliliği Bilgi Formu
Aklınıza takılan soruların çoğunun yanıtını bu pdf içinde bulabilirsiniz. Ne kadar hibe alabilirim, nasıl hibe alabilirim, erasmusa nasıl başvururum, şartlar nelerdir, erasmus ne kadar sürer gibi soruların tamamının cevabını bu pdf te bulabilirsiniz incelerseniz şayet. Ve tabiki unutmadan bu şartların üniversitelere göre değişilik gösterebileceğini, kendi üniversitenizin Dış İşleri Biriminin web sayfasına göz atmayı da unutmayın!
Peki ya, Başvurduk, yazılı sınavı geçtik şimdi ne olacak? Yazılı sınav bu up uzuuuuun erasmus yolunda sadece başlangıç için bir adımdı. Yazılı sınav adımını geçtikten sonra sözlü sınava girmemiz gerekiyor. Benim üniversitem için konuşacak olursam, %40 yazılı %60 sözlü sınavın not ortalamasının da 50 yi geçmesi ile, size bir tercih hakkı tanınıyor. 3 üniversiteden oluşan tercih listesinde gitmek istediğiniz konumları yazıp Dış işleri birimine teslim ediyorsunuz. Ve aldığınız puana göre gerekli yerleştirmeler yapıldıktan sonra kazandığınız üniversite açıklanıyor. Ve bu dakikadan sonra, kazandığınız üniversite ile irtibata geçip Learning Agreement hazırlama adımına geçiyor olacaksınız.Yani bütüüüün bir ERASMUS hareketliliğini inceleyecek olursak sanırım aşağıdaki resim bu işlemi daha açıklayıcı kılacaktır.

Erasmus Hareketliliği Detaylı Aşamaları
(Resim net görünmüyor ise “LINK” buradaki daha faydalı olacaktır.)
Bir sonraki yazımızda sizlere Learning Agreement nedir? Learning Agreement nasıl hazırlanır? Ders seçimi , ders değişimi nasıl yapılır gibi konulara ışık tutan bir makale yazacağım.
Eğer aklınıza takılan, merak ettiğiniz konular varsa bana “[email protected]” adresi üzerinden ulaşabilirsiniz!
Teşekkürler!
Hayat yolunda başarılar kardeşim 🙂
Çok teşekkür ederim 🙂
Başarılar eski dostum, yolun açık olsun.
Eskiden Almanyaya çalışmaya giden Türklere bu kart verilirmiş;
https://pbs.twimg.com/media/CflqzFRXIAA72qK.jpg
Teşekkürler!